Groei met ons mee!

Word nu lid

Kennis & Spijs over Ondernemerschap

De aftrap van Kennis en Spijs 2018 -georganiseerd door Jong Ondernemend Hoofddorp- was op donderdag 1 februari! Naar aanleiding van het eerste bierfestival in Hoofddorp is bierbrouwerij Uiltje Brewing Company, kortweg het Uiltje uitgenodigd. Namens de brouwerij waren dat mede-eigenaar Ruben en salesmanager Erwin. De avond begon met een winterkost van Brandt in de Keuken onder het genot van een biertje. Na de spijs zat iedereen klaar voor het kennis gedeelte. Met ongeveer 20 gasten een mooie opkomst. Ruben begon zijn verhaal iets na 20:00 uur van achter de bar. Jong Ondernemend Hoofddorp was namelijk te gast in The Duckout. De ontmoetingsplek van het honkbalstadion van de Hoofddorp Pioniers. Een beetje geschrokken was Ruben wel toen hij hoorde dat hij een uur moest vol praten. Maar na 10 minuten was hij op dreef en nam hij ons mee in de wereld van het bier en het Uiltje. 

Hij vertelde over het ontstaan van de Craft bier revolutie en de herontdekking door de Amerikanen. Zo is de Engels/Amerikaanse Ale, ons Pils. En is in Engeland de Ale omgedoopt tot IPA. Dat staat voor Indian Pale Ale. De Engelsen exporteerden hun bier namelijk naar India. Maar om het bier langer goed te houden en de smaak te bewaren werd er meer hop aan toegevoegd. Dit maakt een IPA ook bitter. Wel is de IPA nu het meest gedronken speciaalbier. Het Uiltje is hier in 2012 op ingehaakt. Nu zijn ze ruim 5 jaar bezig en werken met 16 man elke dag aan hun missie: “ To brew f*cking good beer”. Zij maken speciaalbier binnen het speciaalbier. Ze zoeken naar het uiterste en de extremen. Een niche markt dus. Dit is niet onopgemerkt gebleven. Zo winnen zij geregeld awards met hun bieren en staan ze dit jaar in de top 100 van beste brouwerijen ter wereld. En dat te bedenken dat er ruim 24 duizend brouwerijen geregistreerd staan bijratebeer.com. Samen met Untapped zijn zij leading op de biermarkt als het gaat het om ratings en lijstjes. Wat Ruben ook duidelijk aan de kaak stelde is dat een brouwerij ook gewoon een productiebedrijf is dat winst moet maken. Zo nemen zij ook geregeld beslissingen of staan ze op een kruispunt te kiezen tussen links en rechts. Ga je voor behoud van je merk identiteit of kies je voor het grote geld? Wie is je doelgroep en hoe reageren zij op de beslissingen? Raak je ze kwijt? of krijg je een nieuwe doelgroep? Hun laatste hoofdpijn dossier was een aanbod van Albert Heijn. Ze wisten dat als ze hier aan mee doen een grote groep Beer Geeks teleur zouden stellen. Als je bij AH staat word je zo gewoon en ga je mee in de massa. Dit past weer niet bij de identiteit. Maar AH betaalt wel de rekeningen met zo’n order. Uiteindelijk hebben ze ervoor gekozen om toch in zee te gaan met AH, maar wel met speciaal voor AH klanten gebrouwen bier. Zo houden ze toch een beetje hun extreme bieren buiten de massa. Binnenkort leveren ze uit aan 400 vestigingen. 

Na zo een 70 minuten was het mooi geweest. Er werden veel vragen gesteld maar een biertje ging er toch wel in! Ruben en ook Erwin hartelijk dank voor dit mooie verhaal! En succes met het volgende kruispunt.