Groei met ons mee!

Word nu lid
  • Home
  • De sprekers van het Haarlemmermeers Ondernemerscongres 2018

De sprekers van het Haarlemmermeers Ondernemerscongres 2018

24 Jacob van Zijverden

Jacob van Zijverden is onze gastheer én spreker.
Directeur van De Arendshoeve ‘The Garden of Amsterdam’

Jacob stamt uit een oud agrarisch geslacht en het lag voor de hand dat hij voeg of laat zijn ouders zou opvolgen. Na de Hogere Tuinbouw School, enkele stages in binnen- en buitenland en 5,5 jaar bij verschillende agrarische bedrijven ging hij de familiekassenin. Jacob is de vierdegeneratie die De Arendshoeve exploiteert. “Van oorsprong was het een akkerbouw- en veeteeltbedrijf”, begint Jacob te vertellen. “Mijn vader voegde er een rozenkwekerij aan toe en 38 jaar geleden heb ik het overgenomen. Van mijn vier kinderen werken en denken Robbert, Carolien en Marjolein regelmatig mee. Coen is fulltime in het bedrijf actief. We hebben met ‘The Garden of Amsterdam’ wereldwijde bekendheid opgebouwd. We zijn ook duurzaam: warmte krijgen we van Meerlanden en op het dak liggen 192 zonnepanelen. De Arendshoeve gaat mee met de veranderende omgeving. Dat is hard werken, maar ook ontzettend leuk.”

 

26 Mieke Millenaar BIJSNIJDEN

Mieke Millenaar
Directeur Millenaar Adviesgroep

Millenaar Adviesgroep is tot op de dag van vandaag een zelfstandig bedrijf. “Dat zijn we al ruim 70 jaar”, stelt Mieke. “Ruim 10 jaar geleden zijn wij door een collega benaderd die een vorm van samenwerking voorstelde en dat heeft geresulteerd in een samenwerking met een 12-tal bedrijven door het hele land. Deze samenwerking biedt vooral veel voordelen op het gebied van kennisontwikkeling, inkoop en ICT.
Gezamenlijk hebben we de afgelopen jaren al een aantal bedrijven opgericht, maar ons lokale Haarlemmermeerse bedrijf is en blijft van onszelf. Het is leuk om zaken samen te doen, maar je eigen autonomie houden blijft goed voelen.  Daarnaast is het altijd prettig om met collega’s te klankborden over kansen en mogelijkheden in de markt.
Ons motto is dan ook: “alleen ben je sneller, maar samen kom je verder”.

 

25 Sjef Maessen kleinSjef Maessen
Directeur-eigenaar Servicestation Van Kalmthout

Het tankstation was oorspronkelijk van zijn moeder, maar die wilde er op een gegeven moment wel van af. Dat is 14 jaar geleden. “Ik heb het overgenomen en heb er nog nooit één moment spijt van gehad. Als ondernemer heb je veel uitdagingen. Je kunt daar zelf vorm aan geven, maar ik doe graag alles samen. We hebben nauwelijks verloop. Zes van de vijftien personeelsleden werken hier al meer dan twintig jaar. En het zou als een nederlaag voelen wanneer ze niet hun pensioen kunnen halen bij het bedrijf waaraan ze zich altijd zo loyaal hebben getoond. We hebben net een grote verbouwing achter de rug, uiteraard ook samengedaan met de medewerkers. Je hebt in Nederland de onbemande tankstations, de prijsvechters, of de fullservicestations met alles erop en eraan. Zo’n fullservice station, dat zijn wij. Met een goed en ervaren team. ‘Samen’ is voor mij heel belangrijk: elkaar ontmoeten, elkaar versterken en samen iets opbouwen. Ik ben een echte teamspeler en dat bevalt mij prima.”

 

27 Onno Hoes klein

Onno Hoes
Burgemeester Haarlemmermeer

Onno Hoes komt uit een gezin dat altijd bijzonder maatschappelijk betrokken was en politiek actief. Hij was de zesde generatie in het Brabantse familiebedrijf, een groothandel in textiel. “We waren met vier kinderen”, begint hij te vertellen, “en ik was de enige die het leuk vond om met mijn vader mee te gaan. Toen ik klein was speelde ik op stapels tapijten en kreeg ik chocolademelk.  Tot mijn veertigste was ik ondernemer, maar ook bezig met politiek. Wat vind ik nu eigenlijk het leukste, vroeg ik mij af. Toen kwam er een koper op mijn pad. Als ik terugkijk ben ik niet veel veranderd. Ik rijd niet meer met lappen stof en monsterboeken door het land, maar met ideeën die ik aan de man moet brengen. Ik ben dus nog steeds tussenpersoon en voel me koopman in de politiek. Hoofddorp wordt een volwassen stad. Vanaf 1 januari 2019 één van de 31 kernen. Die andere 30 moeten gaan denken ‘dat is ook van ons!’. Die balans ontbreekt nu nog wel eens. Maar het is wel ondernemen: vooruitkijken. Groot denken, de toekomst vormgeven, dát is ondernemingszin.”

 

28 Amber en Marloes kleinAmber en Marloes Kempers
Eigenaren Intertraining

De zusjes Amber en Marloes Kempers vormen samen met Steven Streefland de directie van Intertraining. “Onze corebusiness is BHV-training”, vertelt Amber,” maar inmiddels zijn we een gespecialiseerd adviesbureau op het gebied van brandveiligheid. We groeien momenteel ontzettend hard. We hebben monteurs, instructeurs, adviseurs en onze eigentekenaars in dienst. En een gastvrouw die de lunches voor de cursisten verzorgt. Mijn vader was brandweerman en die is ooit met het bedrijf begonnen.
Wij zijn een heel sterk trio. Ik ben de prater, Steven is de strateeg en Marloes is de denker. Voor onze ouders is het natuurlijk heel leuk dat hun beide dochters de zaak runnen. Intertraining is een heel informeel, maar ook direct en professioneel bedrijf. Marloes, Steven en ik zijn een door passie gedreven team dat constant uitdagingen ziet. Als we iets willen, dan doen we dat. En onze ouders doen ook nog steeds mee. Wij hebben echt een superleuk bedrijf.”

 

30 Dirk Molenaar kleinDirk Molenaar
Boer en partner Koophuis Makelaardij

De boerderij van Dirk heet ‘KleineVennep’ en ligt midden in Park21. Een gebied waar landbouw, recreatie en vrijetijdsbesteding bij elkaar komen. En gelegen in Park 21. Ideeën over de toekomst met Park 21 heeft Dirk zeker. “De boerderij wordt getransformeerd tot een landgoed, waar iedereen welkom is voor rust, ruimte en recreatie in de breedste zin van het woord. Er worden nu plannen gemaakt. Hier is ruimte genoeg en de buren wonen ver weg, dus voor niemand overlast. Over 10 jaar zijn de boerderij en de schuur zeker ingerichtals evenementenlocatie. Ik ben ervan overtuigd dat dit gaat lukken. Een ander idee is het realiseren van een ‘innovatie-farm’. In een oude boerenschuur laten we zien hoe je verstandig omgaat met energie en hoe een landbouwbedrijf in de toekomst de producten energie neutraal dichter bij de mens kan brengen. Op een andere manier omgaan met voedsel, productie en energie is een must. Ik ben geen groene kikker, maar dat het anders moet is wel duidelijk.”

29 Ben PerdaanBen Perdaan
Directeur- eigenaar Kapsalon Perdaan

Ondernemers hebben allemaal ambities. De één wil groeien met zijn bedrijf, de ander ziet meer in een luxeleventje. “Ik ben tevreden”, stelt Ben. “Ik hoef geen drie boten en een Ferrari. Het maatschappelijk belang vind ik veel leuker.” Samen met zijn zus Berna is Ben de derde generatie ‘herenkappers’ in Nieuw-Vennep, ook al zijn tegenwoordig dames ook van harte welkom. Niet alleen de liefde voor het vak, maar ook diens betrokkenheid bij het dorpsgebeuren heeft Ben van zijn vader. “Sociale betrokkenheid. Het is er met de paplepel ingegoten”, vertelt hij verder. “Mijn vader was ook altijd druk met het verenigingsleven, hij was ook voorzitter van de OVHZ. Voor mij heeft het dan ook een zekere mate van vanzelfsprekendheid. Ik ben getrouwd met Nadia, zij komt uit Tunesië. We zijn al bijna 25 jaar samen en hebben drie kinderen. Dan maak je best dingen mee. Je moet samen de kinderen opvoeden en dan is je achtergrond wel een bepalende factor. Het zijn twee culturen onder één dak, maar samen doen wij het best wel goed.”

 

31 Annemarie kleinAnnemarie Zuidweg, dagvoorzitter
Regio-manager Ons Tweede Thuis

Je zou het niet meteen zeggen, maar Annemarie komt uit Brabant. “In ging in Haarlem naar de HEAO voor een opleiding Small Business & retail management”, vertelt Annemarie. “Ik raakte verkocht aan de regio Haarlem, ik pas ook veel meer in deze cultuur. En ik voel me ook veel meer van ‘boven de rivieren’….. Er is in Haarlemmermeer zo veel ruimte en zo veel ondernemerschap. De ondernemers en de burgers zetten samen hun schouders onder maatschappelijke initiatieven. De pioniers van Haarlem hebben in de 17eeeuw gepiekt, nu zijn ze goed in andere dingen. Haarlemmermeerders pieken nu! Kijk hoe de gemeenschap in staat is om zonder problemen zaken te regelen en te doen. Het is ook mooi om te zien hoe de deelnemers van ons werkcentrum op bedrijventerrein Spoorzicht samenwerken met de ondernemers uit de BIZ daar: ieder in zijn kracht! Kijk naar Hospice Bardo,  naar het Adamas Inloophuis. Allemaal geweldige initiatieven die een succes zijn geworden door dingen samen te doen.”