Groei met ons mee!

Word nu lid
  • Home
  • Nieuws
  • * Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid

* Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid

Bron: MKB Amsterdam

 

Op maandag zes april is het loket Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) bij het UWV opengegaan. Zoals verwacht, loopt het daar storm. Behoorlijk wat ondernemers merken overigens dat de compensatie lager is dan de eerder aangekondigde 90 procent. Dit komt doordat de echte werkgeverslasten soms (veel) hoger zijn dan waar het UWV nu vanuit gaat. Dit onderwerp kaarten we in het landelijke overleg aan.
 
Het kabinet heeft zojuist extra steunmaatregelen aangekondigd. Daar hebben MKB-Nederland en VNO-NCW stevig voor gelobbyd. Er komt een staatsgarantie op kredietverzekeringen voor het hele jaar 2020, die snel in werking moeten treden zodat kredietverzekeraars hun limieten niet hoeven te verlagen. Het gaat om een bedrag van ongeveer twaalf miljard euro (op een totaal van 110 miljard aan kredietlimieten uitgegeven door Nederlandse kredietverzekeraars). Het garantiepercentage in de BMKB gaat van 90 naar 100 procent voor kredieten tot 100.000 euro. De door ons bekritiseerde provisie die ondernemers voor de BMKB moeten betalen, wordt gehalveerd (van 3,9 naar 2 procent). Het garantiebudget van de BMKB wordt verhoogd van 765 miljoen naar 1,5 miljard euro.
 
De garantieregeling voor grotere kredieten tot 150 miljoen euro (GO/c-regeling) wordt verruimd. De overheid staat vanaf nu garant voor een hoger percentage. Het was 50 procent en wordt 80 procent voor grote bedrijven met omzet vanaf 50 miljoen en 90 procent voor mkb-bedrijven met omzet tot 50 miljoen.
 
Er was veel om te doen over welke sectoren in aanmerking kwamen voor steun van de TOGS regeling. Meer typen bedrijven komen nu in aanmerking, zoals kampeerterreinen, monumentenzorg, vervoer per taxi, dierentuinen en fysiotherapeuten. Helaas vallen nog steeds groepen ondernemers buiten de boot. Wel kunnen ondernemers nu ook eenvoudiger bezwaar maken bij RVO als ze menen onder een verkeerde SBI code geregistreerd te zijn.