Groei met ons mee!

Word nu lid

-> Overleg toekomst winkelgebied

Stand van zaken Hoofddorp Winkelstad

 

Met het bestuur van Stichting Ondernemersfonds Hoofddorp Centrum (SOHC) en gemeentelijke vertegenwoordigers heeft Ondernemend Hoofddorp de afgelopen maanden intensief overleg gehad over de toekomst van het winkelgebied. Dit heeft een paar redenen.

“Allereerst: in het winkellandschap is al een aantal jaren sprake van een zekere stagnatie of zelfs teruggang in het fysiek winkelen”, vertelt Dick Hulsebosch, voorzitter van Ondernemend Hoofddorp en het Haarlemmermeers Ondernemers Platform (HOP). “Het internet weet steeds meer consumenten te bereiken en er zijn in het laatste decennium overal in de regio veel winkels bij gekomen. Er verrezen nieuwe winkelcentra, waardoor de spoeling per centrum dunner wordt. Ook Hoofddorp Winkelstad heeft daar helaas mee te maken, waardoor er op diverse plekken leegstand ontstaat. De tweede reden is de coronacrisis. Vooral bedrijven die consumenten ontvangen zijn hier de dupe van. De horeca is daar helaas tot nu toe het minst positieve voorbeeld van. Dit heeft ook gevolgen voor Hoofddorp Winkelstad. De derde reden zijn de nog niet bekende effecten van de Amsterdam Style Outlets in Halfweg. En tenslotte is er het gemeentelijke project Stadscentrum Hoofddorp. In het gebied tussen het station en de Hoofdvaart worden allerlei plannen ontwikkeld. Het winkelgebied wordt nog niet meegenomen in die planvorming. Wij dringen er met SOHC bij de gemeente op aan om het gehele winkelgebied wel in de plannen te betrekken, hieraan vanuit de gemeente ook projecten met budgetten te koppelen en niet alleen aan de randen van het winkelgebied, zoals nu gebeurt.”

Aan elkaar geplakt
Op het Aprisco- of Van der Zeeterrein voor het raadhuis komt het SEM project, op de plek van het oude postkantoor gaat Re;Born bouwen en op de locatie van voorheen V&D ontwikkelt Segesta een nieuwbouwproject.  Dick: “De inzet van Ondernemend Hoofddorp en SOHC is een toekomstbestendig winkelgebied te behouden. De verschillende (nieuwe) onderdelen moeten voor de consument een logisch geheel vormen, dat passend bij elkaar aansluit.  Nu oogt het nog teveel als een aan elkaar “geplakt” centrum. Samen met SOHC gaan wij het gesprek aan met de verschillende eigenaren en ontwikkelaars in Hoofddorp Winkelstad.”

Sem, a new kid in town!
Sem is een gloednieuw wooncomplex in hartje Hoofddorp. Het gebouw biedt ruimte voor een diverse groep bewoners, doordat er 231 appartementen worden gerealiseerd van verschillende grootte. De verhoogde commerciële plint geeft allure aan het gebouw. De gezamenlijke dakterrassen brengen groen terug naar het centrum, dragen bij aan meer biodiversiteit en stimuleren contact tussen bewoners. Sem vormt samen met de bestaande horeca, het Cultuurgebouw en de toekomstige plannen voor het raadhuis dé nieuwe ontmoetingsplek van Stadscentrum Hoofddorp. Sem is een ontwikkeling van KondorWessels Projecten in samenwerking met de in Hoofddorp gevestigde Delta Development Group en NIBC Bank. Het project is ontworpen door de gerenommeerde Rotterdamse architect Kraaijvanger Architects.

Eindelijk: bouwen op het Dik Tromplein
Vorig jaar heeft de Segesta Groep uit Alkmaar de naast elkaar gelegen panden van de voormalige V&D en De Deining aan het Dik Tromplein verworven. De bestaande panden zijn inmiddels gesloopt en de locatie wordt herontwikkeld: een bijzondere kans om van het Dik Tromplein weer een bruisende en levendige plek te maken binnen Stadscentrum Hoofddorp en een verbinding te leggen met de Kruisweg.De nieuwbouw zal bestaan uit een combinatie van circa 4.000 m2 commerciële ruimte voor onder meer retail en horeca, 136 huurappartementen en 336 bebouwde parkeerplaatsen. Het complex – naar een ontwerp van Dok architecten – bestaat uit zes verdiepingen en heeft ook al een naam gekregen: TROM. Parkeren voor bewoners en bezoekers van het stadscentrum kan op de eerste vier verdiepingen. Op het dak van deze parkeergarage komt een levendige daktuin voor de bewoners. Het gebied rond de monumentale Martpleinkerk wordt een groene, parkachtige ontmoetingsplek met een eigentijdse uitstraling. Als alles volgens planning verloopt, wordt begin 2022 gestart met de bouw. 

Segesta is al jaren in Hoofddorp actief. Het naastgelegen pand van Zara en de aan de overkant aan het Marktplein gelegen ABN AMRO, Lidl, Riviera Maison en de centrumgarage zijn onder meer ook van deze ontwikkelende vastgoedbelegger.

Postkantoor
Ontwikkelaar RE:BORN gaat de locatie van het oude postkantoor op de hoek van de Kruisweg en de Nieuweweg onder handen nemen. Het is de bedoeling dat hier ongeveer 165 appartementen komen, met op de begane grond ruimte voor winkels en horeca. De start van de bouw op de hoek van Nieuweweg en Kruisweg is afhankelijk van andere bouwactiviteiten in het centrum. Aan de overkant van de Nieuweweg wordt namelijk op korte termijn een nog groter pand met winkelruimten en appartementen gebouwd. Niel Slob en Saman Mohammadi van RE:BORN: “We zijn er trots op, dat we deze locatie in Hoofddorp op een dierbare, dynamische en duurzame manier letterlijk herboren kunnen laten worden. We gaan de locatie circulair herontwikkelen, en wel zodanig dat we de geschiedenis als postkantoor niet verloren laten gaan. Met deze ontwikkeling willen we inspelen op de huidige woningbehoefte, maar zorgen we er ook voor dat dit gebouw in de toekomst makkelijk aangepast kan worden.”