Groei met ons mee!

Word nu lid
  • Home
  • De sprekers van het Haarlemmermeers Ondernemerscongres 2019

De sprekers van het Haarlemmermeers Ondernemerscongres 2019

Alexander Claus
Chief Commercial Officer – Claus Company

Alexander kennen we eigenlijk niet zo goed. En dat is begrijpelijk, want hij zat veel aan de andere kant van de oceaan. Hij studeerde af aan de Hotelschool Den Haag en heeft een master in Hospitality Management behaald op de Florida International University. Toen hij met vrienden op vakantie was in Panama besloot hij om daar te blijven. “Ik kwam daar een projectontwikkelaar tegen die een resort aan het ontwikkelen was. Ik kon aan de slag als hotelmanager. Heel hard werken, maar ontzettend leuk en leerzaam. In 2012 ben ik teruggekomen voor de nieuwbouw van Papa’s Beach House. In Panama leerde ik Alexandra kennen met wie ik inmiddels ben getrouwd. We wonen alweer zeven jaar hier. Sinds de nieuwbouw van Papa’s Beach House ben ik gaan werken voor het familiebedrijf en sinds vorig jaar ben ik toegetreden tot de directie. Onze missie en visie zijn opnieuw geformuleerd en met het managementteam hebben we zaken verfijnd. Echt gaaf om te zien dat er zo’n positieve flow is.”

 

Marja Ruigrok
Wethouder Haarlemmermeer

Marja is een ondernemende dame en startte in 1991 haar eigen bedrijf. Destijds nog een eenvrouwsbedrijf, nu uitgegroeid tot een professioneel onderzoeksbureau met 30 medewerkers. Inmiddels heeft zij haar onderneming overgedragen en haar carrière een nieuwe wending gegeven. Marja Ruigrok was fractievoorzitter van de VVD in Amsterdam en is sinds 10 januari wethouder in Haarlemmermeer.Marja neemt ons mee op haar carrièrepad: hoe zij op jonge leeftijd een organisatie heeft opgezet en waar zij tegenaan liep tijdens haar loopbaan. Daarbij ondervond zij dat netwerken zeer belangrijk is. Ondernemerszin is de rode draad in al haar activiteiten. Ze doet dit niet alleen graag zelf, maar hoopt ook anderen aan te steken. “Met andere mensen mooie dingen maken, dát wilde ik. Op een gegeven moment heb ik mijn eerste collega aangenomen, dat is best spannend voor een ondernemer. Dat wil ik graag kwijt aan alle zelfstandige ondernemers zonder personeel: dúrf die stap te maken!” 

 

Lex Vonk
Directeur AM match

De meeste mensen kennen hem als bankier bij de Rabobank en als voorzitter van Ondernemend Hoofddorp! Nu is hij alweer meer dan twee jaar verbonden aan AM match. Iets heel anders dan private banking waar hij zich lange tijd mee bezig hield. En dan kun je zeker spreken van ‘een andere weg inslaan’. Klopt”, zegt Lex, “maar ik weet waar ik passie voor heb. En dat is mensen verder brengen. Dat heb ik vroeger met ondernemers gedaan, brainstormen over hun bedrijf. En bij private banking maakten we rijke mensen nog een beetje rijker. Dat was interessant, maar hier word ik zelf rijker van. Dit is veel leuker. Maar ik zoek zelden grote veranderingen op, hecht me snel aan mijn omgeving en vind het dan lastig om dat los te laten voor iets onbekends. Toch kwam de nieuwe weg twee jaar geleden met mijn overstap naar AM match. En ik geniet daar nog altijd van. Mijn motto is: Doe waar je goed in bent, vertrouw op jezelf en op je passie. Dan komt het altijd goed.”

 

Richard Biesma
Hoofddorpsch Friethuys

Richard was van jongs af aan gefascineerd door de politie. Zijn oom werkte in Amsterdam en van hem hoorde hij de boeiendste verhalen. “Na school was ik dienstplichtig”, vertelt Richard, “en ik kwam bij de Koninklijke Marechaussee terecht. Ik was te jong om te solliciteren bij de politie, maar de Marechaussee hanteerde een jongere leeftijdsgrens. Uiteindelijk heb ik 11 jaar bij de Marechaussee gewerkt, waarvan 5 jaar bij de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB)  en enkele jaren ‘uitgeleend’ aan de Politie Amsterdam.” Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Richard besloot na een paar omzwervingen dat hij toch graag iets voor zichzelf wilde beginnen. Mijn beste vriend uit Rotterdam had op drie goedlopende frietzaken en ik dacht: “waarom hebben wij dat in Hoofddorp niet?! Zo ontstond ons nieuwe plan: een Friethuys! Mijn vrouw en ik hebben een enorme gok gewaagd, we hebben beiden ontslag genomen en zijn onze zaak begonnen. We zijn er verschrikkelijk happy mee. Maar als het was mislukt hadden we ons huis moeten verkopen…..”.

 

Birgit Suidgeest en Britta Middelkoop-Suidgeest
B&B Broodjesboetiek

De zusjes Birgit en Britta stonden om te gaan werken en te studeren negen jaar op het NS-station Nieuw-Vennep. Deze jaren was het er vaak koud en kil zonder winkel, wachtruimte, toilet en dergelijke. Om de tijd goed door te brengen, speelden zij of ze daar heerlijke koffies dronken. Zo ontstonden spelenderwijs de eerste ideeën. “We waren er niet serieus mee bezig”, vertelt Britta. “Ik had een hbo-studie makelaardij afgemaakt en daarin een leuke baan. En Birgit werkte na haar hbo-studie mediaproductie en –redactie bij uitgeverij Sanoma en op de salesafdeling bij hotel De Rustende Jager.”Tijdens een vakantie van Birgit reageerde Britta stiekem op de poster van de NS met ‘winkelruimte te huur’, die op het gesloten pandje van station Nieuw-Vennep hing. Ze werd direct uitgenodigd voor een bezichtiging. Daarna ging alles in een stroomversnelling. Ze gooiden het roer om, zeiden hun contracten op bij hun huidige werkgevers en begonnen zo samen B&B Broodjes Boetiek op station Nieuw-Vennep. 

 

Arthur van Dijk
Commissaris van de Koning

Arthur groeide op in Dordrecht en na zijn schooltijd ging hij werken bij de Rijksbelastingen als controleur omzetbelasting. “Niet de meest boeiende baan, ontdekte ik. Maar toen kwam de Fiod mensen werven. Dat paste beter, ik heb een aantal jaar op het hoofdkantoor gewerkt en ik ben rechten gaan studeren. In 2001 werd ik gevraagd door het ministerie van Justitie als hoofd financiële economische criminaliteitsbestrijding. En na de aanslag van 9/11 in Amerika kreeg ik te maken met financieel terrorisme. Toen belde Michel Bezuijen. Haarlemmermeer zocht twee nieuwe wethouders. Toen Michel werd gevraagd of hij wethouder wilde worden zei hij “ja, maar alleen samen met jou”. Ik ben gestopt bij het ministerie en werd wethouder. Vervolgens kwam Transport & Logistiek Nederland (TLN) op mijn pad. Het was een mooie periode en toen kreeg ik de vraag of ik wilde solliciteren als commissaris van de Koning. De rest is bekend. Op 5 december ben ik door de Koning beëdigd en 7 januari ben ik geïnstalleerd.”