Verslag 10e Haarlemmermeers Ondernemerscongres

Het 10e Haarlemmermeers Ondernemerscongres
ging Van Buiten naar Binnen

“Op de been blijven, ondanks Den Haag”

Het 10e Haarlemmermeerse Ondernemerscongres op 2 november jl. stond in veel agenda’s. Even leek het of de weergoden zouden zorgen voor een kink in de kabel: KNMI-code geel en oranje vanwege storm en regen. Gelukkig liet niemand zich afschrikken.  Evenementenlocatie Claus kon liefst 150 deelnemers verwelkomen, die bij aankomst het motto van het congres graag letterlijk opvolgden: ze stapten Van Buiten naar Binnen.

Voorzitter Dick Hulsebos kon er in zijn openingswoord niet omheen: de storm buiten weerspiegelt de storm die iedereen in ondernemersland op dit moment kent. “Die moet je onder ogen zien, wil je ter been blijven. Dat laatste doe ik nu letterlijk, ik sta hier met een steuntje. Ik heb vorige week een nieuwe heup gekregen. Even behelpen, maar het komt goed.” Hij moest burgemeester Marianne Schuurmans, die Ondernemend Hoofddorp wilde feliciteren met 10 jaar congres, verontschuldigen.  “Zij is hoofd van de veiligheidsregio Kennemerland. Dat betekent dat ze nu ergens ander aanwezig moet zijn om onze veiligheid zeker te stellen. Zij is er niet, haar speech wel, die is te lezen op onze website.” Vervolgens was de microfoon voor Bart van Luijk, al vaker te gast bij Ondernemend Hoofddorp en deze keer als dagvoorzitter. Hij introduceerde Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. “Hij is ooit begonnen als glazenwasser, ervaring met op de been blijven heeft hij dus zeker.” 

Oh, oh Den Haag…

Vonhof pakte dat op met een koppeling naar het congresthema. “Een glazenwasser kijkt als geen ander Van Buiten naar Binnen”. Zijn verhaal over de moeilijkheden van ondernemend Nederland paste daarbij. Den Haag kijkt als regelgever te weinig bij de ondernemers naar binnen. Als dat zo door gaat – regeltjes formuleren zonder enig kennis van de praktijk- wat valt er dan nog te ondernemen? De regeldruk is veel te groot, maatregelen blussen brandjes, waar is de langetermijnvisie, de stabiliteit? Nodig is haalbare politiek. Om ondernemers ter been te houden gaat het om drie V’s: VertrouwenVereenvoudiging en Voorspelbaarheid.Vertrouwen door de politiek in de ondernemers, geef plannen en ideeën ruimte. Vereenvoudiging: er is zoveel te ingewikkeld: belastingwetgeving, sociaal stelsel. Den Haag, doe er iets aan. Nergens ter wereld gaan mensen (meer) werken, omdat ze er dan financieel op achteruit gaan (toeslagenverlies). Voorspelbaarheid: formuleer een doelstelling, vertel ondernemers wat ze moeten doen om dat samen te bereiken. En laat die plannen dan niet door de waan van de dag doorkruisen! 

Vonhof oogstte veel applaus, beantwoordde vragen en besloot met een wens voor de komende verkiezingen: een uitslag die kan leiden tot een regering die stabiliteit kan bieden. Na de pauze gaf Bart van Luijk het woord aan Amber Elisa de Clercq, Mike Luijer en Andrea van de Graaf, alle drie lokale ondernemers. Andrea van de Graaf, directeur van Tegenstoom, zet zich in om energie binnen de polder te halen. “Ik ben een ‘groene’ rebel, dus wat mij betreft: weg met het gas van Poetin.” Ze wil lokaal de krachten bundelen voor duurzame energie, met zon en wind als de bronnen. “Als het buiten de polder nog niet kan, laten we het dan binnen de gemeente doen.” Mike Luijer van De ZonMonteur.nl. “Ik haal de zon van buiten naar binnen. Met zonnepanelen, ik zeg die renderen altijd. Maar besluiteloosheid van de overheid met betrekking tot de salderingsregeling heeft gezorgd voor 70% omzetverlies. Ik zeg: kom met ja of nee. Dan weet ik hoe ik verder moet”. Amber de Clercq over familiebedrijf De Olmenhorst: “2 jaar geleden overleed mijn vader Florian, een jaar geleden heb ik mijn baan in loondienst (Schiphol) opgezegd en werd ondernemer. Van internationaal naar lokaal. Heel anders, maar ik nam de uitdaging om onze groene oase in een verstedelijkte polder ter been te houden vol overtuiging aan.” Realiteit en humor op het Haarlemmermeers Ondernemerscongres gaan al jaren samen. Ook tijdens deze 10eeditie bleek Armand Schreurs, de Vlaamse poppenspeler en cabaretier, daarvoor onmisbaar. Hij reageerde op de presentaties met twee originele acts, er viel veel te lachen. En dat zorgde dan weer voor een netwerkborrel en diner met goede en optimistische momenten. 

Tekst: Anja Maas